קובה - כל מה שחשוב לדעת
קובה – נעים להכיר
ובה, מדינה מופלאה שהזמן בה קפא מלכת. אחת המדינות הקסומות והאותנטית ביותר.
מדינה שלא ראיתם כמותה, מלאה באווירה וקסם.
טיול קובה מאפשר מפגש עם המקומיים מלאי שמחת החיים ומסבירי הפנים אשר רוקדים בקצב הסלסה ברחובות.
המוזיקה הסוחפת ואורח החיים האותנטי בכפרים ובערים, הארכיטקטורה הנהדרת, הרחובות הצבעוניים, התרבות העשירה, המכוניות הישנות והצבעוניות, כל אלו הם רק חלק קטן ממה שהופך את קובה למדינה כה מרתקת ומיוחדת.
זוהי הזדמנות מצוינת לבקר בקובה רגע ממש לפני שהכל עומד להשתנות.
היכן ממוקמת קובה?
קובה היא מדינת אי בצפון האיים הקריביים, בין הים הקריבי, מפרץ מקסיקו והאוקיינוס האטלנטי. מצפון לקובה נמצאים ארצות הברית ואיי בהאמה, ממערב מקסיקו, מדרום איי קיימן וג’מייקה ומדרום – מזרח האיטי, כמו כן גובלת קובה במפרץ גואנטנמו הנמצא בדרומה ומהווה מובלעת של ארצות הברית. זהו הגבול היבשתי היחיד של המדינה.
קובה היא מדינה צרה וארוכה, אורכו של האי קובה (ממערב למזרח) הוא 1,199 ק”מ ורוחבו נע בין 35 ל-200 ק”מ. מרבית האי מישורי, אך יש בו שלושה רכסים בולטים: סיירה מאסטרה בדרום-מזרח, אסקמבריי במרכז וסיירה דל רוסריו במערב. הפסגה הגבוהה במדינה היא פִּיקו טורְקִינו שבסיירה מאסטרה, שגובהה 2,005 מ’ מעל פני הים.
קובה היא המדינה הגדולה בים הקריבי, ושטחה 110,860 קמ”ר.
איך מגיעים לקובה?
אין טיסות ישירות מישראל לקובה.
ניתן לטוס בטיסות המשך דרך אירופה, ארה”ב או קנדה.
בשדה התעופה בקובה יבקשו בביקורת הדרכונים לראות כרטיס טיסה ליציאה מקובה בחזור.
קצת על ההיסטוריה של קובה
קובה נמנית עם המקומות הראשונים אליהם הגיע כריסטופר קולומבוס ביבשת אמריקה, באוקטובר 1492. הספרדים החלו ליישב את קובה בשנת 1511 והפכו אותה למושבה. במהלך השלטון הספרדי בקובה התפתחו תעשיות הסוכר והטבק וקובה הייתה ליצואנית הגדולה בעולם של מוצרים אלה.
בראשית דרכה הייתה קובה מדינה דמוקרטית, אך השלטון בה נטה לחוסר יציבות, והיה נתון למעורבות עמוקה של ממשלת ארה״ב וחברות אמריקניות. ב-1933 אירעה במדינה הפיכה, שבעקבותיה שלט בה הרודן פולחנסיו בטיסטה.
ב-1953 החל פידל קסטרו בפעילות נגד השלטון. פעולותיו נכשלו, והוא נאסר ולאחר מכן הוגלה. ב-1956 הוא שב לקובה והחל בלוחמת גרילה נגד צבאו של בטיסטה, עד להשלמתה של המהפכה הקובנית בשנת 1959 ועלייתו לשלטון.
קסטרו הפך את קובה למדינה קומוניסטית ומבעלת ברית של ארצות הברית, היא הפכה ליריבתה המרה. ארצות הברית ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם קובה, והטילה עליה אמברגו. המתיחות בין המדינות הגיע לשיאה בפלישה למפרץ החזירים ב-1961 ובמשבר הטילים ב-1962.
בשל האמברגו שהוטל עליה, הייתה כלכלתה של קובה תלויה בבעלת בריתה החדשה, ברית המועצות, ומרבית הסחר של קובה היה עם מדינה זו. עם פירוק ברית המועצות ב-1991, נקלעה קובה למשבר כלכלי חריף. בניסיון להתמודד עם המשבר, החליט קסטרו לנצל את הפוטנציאל התיירותי של קובה, ופתח את שעריה לתיירות מערבית.
קובה וארצות הברית ניהלו מגעים, שהוכרזו לראשונה על ידי נשיא ארצות הברית ברק אובמה בדצמבר 2014, לחידוש יחסיהן הדיפלומטיים לאחר נתק של חצי מאה. היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות חודשו רשמית ביולי 2015 אך נותקו שוב בעת ממשלו של דונאלד טראמפ.
איזה אתרים אסור לפספס בקובה?
הוואנה:
הוואנה, היא בירת קובה והעיר הגדולה ביותר במדינה זו ובאיים הקאריביים. עיר שהזמן עצר בה מלכת, מציתה את הדמיון כמו שאף עיר אחרת לא יכולה. עם המכוניות העתיקות, הרחובות הצבעוניים והאנשים מסבירי הפנים והחמימים, זוהי עיר לטינית השונה מכל מה שחוויתם.
סיור בעיר המיוחדת הזו ייתן הזדמנות לערוך היכרות ראשונית עם החיים העירוניים של הוואנה – הבתים, החנויות והמכוניות שהפכו לסמל,הסמטאות והכיכרות, תוך התמקדות בשכונות הוואנה העתיקה.
לא לפספס אתרים נהדרים כמו בית הקברות של הוואנה, אשר נחשב כאחד מחמשת בתי הקברות המרשימים בעולם.
מהקאמרה אובסקורה ניתן לחזות באחת התצפיות היפות ביותר על העיר כולה (ממעוף הציפור) טיול בשוק האמנים וטיול רגלי בסמטאות העתיקות ובכיכרות הציוריות והמרכז ההיסטורי בכיכרות המרכזיות של הוואנה העתיקה.
סיינפווגוס:
העיר הקולוניאלית – סינפווגוס היא עיר השוכנת לחופה הדרומי של קובה, כ-250 ק”מ מזרחית להוואנה. שם תפגשו בשכונות הצבעוניות, הפאבלות, בכפרי הדייגים ובשיכונים הסובייטים.
זוהי הזדמנות נפלאה לראות את החיים הקובנים כפי שהם: בתי המקומיים, אשר גרים בדרך כלל בקומונות של משפחות. הגברים הצעירים המשחקים דומינו ברחוב או את הנשים המבוגרות בסלון היופי. מהיום הזה תחזרו עם חברים חדשים שתזכרו כל החיים!
לראות את האנשים בבתים בצורת חיים אותנטית, זו הזדמנות לחוות את קובה כמו שאף טיול אחר לא יוכל לאפשר – קשר בלתי אמצעי עם המקומיים – גן עדן לצלמי פורטרטים!
העיירה סאנקטי ספירטוס:
זו אינה קלישאה – העיירה הקסומה הזו, נמצאת הרחק משביל התיירים השחוק וברחובות העיר, נדיר מאד שתמצאו תיירים משוטטים. זהו מקום מושלם לראות בו את החיים הקובנים כפי שהם: הרחובות הצבעוניים, הילדים המשחקים במשחקים של פעם והנשים המרכלות בחצרות הבתים.
טרינידד:
העיר טרינדד, היא עיר במחוז סאנקטי ספיריטוס, במרכז קובה.
העיר העתיקה, שחגגה לאחרונה יום הולדת חמש מאות, נחשבת על רחובותיה מרוצפי האבן והבתים הצבועים פסטל, כעיר הצבעונית ביותר בקובה ובכלל בקריביים.
בסמטאות המיוחדות של העיר העתיקה, תוכלו לצפות יחד בילדים המשחקים ברחובות ובקאובויז הידועים של העיר.
האווירה הרומנטית שבטרינדד מתערבבת יחד עם העבר ההיסטורי העשיר שלה. אפשר למצוא בה מבנים קולוניאלים עתיקים, ארכיטקטורה ייחודית וחוף ים יפהפה, שעל הים הקאריבי. אפשר לבקר ברחובותיה הישנים של העיר, המרוצפים אבנים לכל אורכם, זוהי בהחלט חוויה אותנטית.
עיירת הנופש וארדירו:
וארדירו הינו אחד החופים הכי מפורסמים בקובה הידוע בזכות השמש המלטפת, חול לבן ומים צלולים. זה הזמן להוריד הילוך וליהנות מחופשה קריבית מושלמת ואמיתית. עיירת הנופש וארדירו היא התגלמותה של גלויה קריבית אמיתית: חול לבן, ים תכול, עצי קוקוס, ספורט מים למי שספורטיבי ובריכה למי שלא. הזדמנות מצוינת לראות את קובה של החופש.
מתי כדאי לטייל בקובה?
קובה מזג אוויר טרופי והעונות מתחלקות ל “עונה היבשה” – בה יש פחות גשמים ומשקעים וה”עונה הרטובה”.
מומלץ להגיע ב”עונה היבשה”
העונה היבשה, מתאפיינת במזג אוויר חם ואידיאלי לטיול וכמעט ללא גשמים, מתחילה לרוב באמצע נובמבר ומסתיימת במאי. בתקופה זו הימים בהירים וחמימים ומזג אוויר מצוין לטיולים.
חודשים שאינם מומלצים לטיול
העונה “הרטובה”, בה יש כמות רבה של גשמים, משקעים ולעיתים סיכוי הוריקנים מתחילה ביוני ונמשכת עד סוף אוקטובר.
קובה מצויה באזור המועד לסופות הוריקן, והן פוקדות אותה בעיקר בחודשים ספטמבר ואוקטובר.
האם צריך ויזה לקובה?
כל מי שמבקר בקובה נדרש בוויזה בכניסה למדינה. את הוויזה חובה להנפיק מראש, מאחר וחלק מחברות התעופה יבקשו לראות את הוויזה כבר בשלב ה- Boarding מישראל או מיעד הביניים.
את הוויזה ניתן להנפיק במספר סוכנויות בארץ. ניתן לרכוש ויזה אונליין באינטרנט ולקבל במקום/ בדואר רשום/ ישירות לשדה התעופה.
מי שמגיע מישראל, או מכל יעד בעולם שאינו ארה”ב נדרש בוויזה ירוקה. למגיעים מארה”ב נדרשת וויזה ורודה. למגיעים מקנדה דרך חברת התעופה אייר קנדה – חברת התעופה מספקת את הוויזה בחינם ללא תשלום במעמד הטיסה, נדרש למלא טופס אישור כניסה אלקטרוני לקנדה דרך אתר ממשלת קנדה.
מהו המטבע בקובה?
בקובה ישנם 2 סוגי מטבעות:
למקומיים – פזו נשיונל – Cuban Peso Nacional (CUP).
לתיירים – פזו קונברטיבלה – Convertible Peso ubanC (CUC).
1 דולר אמריקני = ~ 1 CUC
איזה אוכל יש בקובה?
בקובה יש הרבה פירות טריים – יש המון מנגו, בננות, אננס ולפעמים גם פפאיה.
לאוהבי האבוקדו – יש בשפע.
במטבח הקובני השעועית השחורה מאד נפוצה וכן בננות מטוגנות.
מוחיטו – הקוקטייל הקובני הנפוץ על בסיס רום, ליים, נענע וסוכר חום.
מנה נפוצות בקובה:
Ropa Vieja (רופה וויאחה) – תבשיל בשר בקר מפורק ברוטב עגבניות, מוגש מעל אורז לבן.
מרק שעועית שחורה קובני – תערובת מסורתית של שעועית שחורה, אורגנו ואבוקדו, מרק שלא כדאי לפספס.
טאמאלס – טאמאלס הוא אחד המזונות האותנטיים הבודדים שנשארו בקובה והוא עדיין נעשה בדרך המסורתית, אפילו אחרי מאות שנים. הטמאלאס עשויים מתירס טרי טחון ותבלינים שארוזים ומגולגלים בעלי תירס מבושלים.
הידעת? 5 עובדות על קובה
. קובה הוא האי הקריבי הגדול ביותר הן מבחינת הגודל והן מבחינת האוכלוסייה. זהו גם האי ה -17 בגודלו בעולם.
2. קו החוף של קובה משתרע על פני למעלה מ- 5700 ק”מ
3. הצפרדע הקטנה בעולם חיה בקובה, באורך של 10 מ”מ בלבד.
4. פידל קסטרו עישן סיגרים של קוהיבה. ה- CIA לכאורה ניסה להתנקש בקסטרו פעם אחת על ידי שליחת ארגז סיגרים מורעל אלי
5. ארנסט המינגווי חי בקובה במשך עשרים שנה וכתב שם שניים מהרומנים המפורסמים ביותר שלו: “הזקן והים”, ו”למי צלצלו הפעמונים”.